Tunceli Ovacık neyi meşhur?
İlçenin en önemli ürünlerinden biri de dünyaca ünlü ve sadece Munzur suyunda yaşayan “Kırmızı Benekli Alabalık”tır. 2000 yılı nüfus sayımına göre ilçe merkezinin nüfusu 5909 kişi, köylerin nüfusu ise 2613 kişi olup toplam nüfus 8522’dir.
Ovacık eskiden nereye bağlıydı?
Ovacık, Cumhuriyetin ilk döneminde Çankırı iline bağlı Çerkeş ilçesine bağlı bir bucak iken, ilçe olarak kurulması 1957 yılında planlanmıştır. 01.04.2017
Ovacık zaza mı?
Kuzey Zazaki lehçelerinde varlığını sürdüren Dersim Zazakisi, Doğu Dersim (Mameki, Güney-Pülümür, Mazgirt ve Nazimiye) ve Batı Dersim (Çemişgezek, Hozat ve Ovacık) lehçelerinden oluşmaktadır.
Tunceli Ovacık Belediye Başkanı kimdir?
Mustafa SarıgülOvacık / Belediye Başkanı
Tunceli’nin en meşhur yemeği nedir?
Yörenin en meşhur yemeklerinden biri de “Hizlop köfte”dir. Bu köfteyi yapmak için el değirmeninde çekilmiş mercimek ve mercimek (bir tür bakliyat) ıslatılır, un, soğan ve maydanozla yoğrulur ve rulo haline getirilir.
Ovacıkta nereler gezilir?
Turistik YerlerAnafatma Kaplıcası, Tunceli-Ovacık karayolu üzerinde, şehir merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kaplıcanın bulunduğu yerde dinlenme ve yeme-içme tesisi bulunmaktadır. … Munzur (Ovacık) Kaplıcaları. … Mercan Deresi Vadisi. … MUNZUR VADİSİ MİLLİ PARKI.
Ovacık’ın nüfusu ne kadar?
Çankırı’ya bağlı bir ilçe olan ve 1995 yılında Karabük iline bağlanan Ovacık’ın 2021 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre toplam nüfusu 3 bin 674 olan Ovacık’ın 528’i ilçe merkezinde, 3 bin 146’sı ise köylerde yaşıyor.
Ovacık suyu nereden gelir?
Turistik ve kutsal Munzur Kaplıcaları ilçenin 20 kilometre batısında yer almaktadır. Tunceli şehir merkezinden akan Munzur suyu, Ovacık’ın Visit Köyü’nden gelmektedir.
Ovacık anlamı nedir?
Coğrafya. Tunceli’nin kuzeyinde bulunan Ovacık’ın adını dağlar arasındaki 74 km2’lik ovadan aldığı düşünülmektedir.
Tunceli Kürt mü Alevi mi?
Nüfusun çoğunluğu Alevi inancına sahiptir. Nüfusun neredeyse tamamı Türkçe konuşmaktadır.
Zazalar Ermeni mi?
Çeşitli tahminlere göre Zazalar, işgal altındaki Batı Ermenistan nüfusunun %15-20’sini oluşturan Arevi Alevi toplumunun yalnızca bir kısmını oluştururken, geri kalan kesim çoğunlukla Türklerden, Kürtlerden ve Ermeni kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır.
Tunceli Ovacık’ta doğalgaz var mı?
12 Aralık 2019 tarihinden bu yana Ovacık ilçemizde müşterilerimize doğalgaz konforu sunuyoruz.
Mustafa Sarıgül nerelidir, Alevi midir?
15 Kasım 1956’da Erzincan’ın İliç İlçesi Güngören Köyü’nde doğdu ve 1962 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Sarıgül, eğitimine doğduğu yer olan Güngören Köyü İlkokulu’nda başladı. Ailesinin İstanbul’a göç etmesiyle eğitimine İstanbul’da devam etti.
Tunceli Ovacık Kaymakamı kimdir?
Kaymakam Ovacık Hüseyin Şamil SÖZEN. 1995 yılında Nazilli’de doğdu ve ilk ve orta öğrenimini aynı şehirde tamamladı. Daha sonra 2018 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu ve böylece temel eğitimini tamamladı.
Ovacık Mustafa Sarıgül hangi partiden?
Cumhuriyet Halk PartisiMustafa Sarıgül / Partisi
Ovacıkta ne var?
Besin değeri yüksek olan Ovacık fasulyesi meşhurdur. Kırmızı alabalık da ilçenin en önemli ürünlerinden biridir. Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur Kaplıcaları, Mercan Vadisi, Mercan Suyu ve kaynakları ilçenin en önemli doğal güzellikleridir.
Tunceli’nin neyi ünlüdür?
Ters lalesiyle ünlüdür. Tunceli’nin en önemli dağları Munzur Dağları, Buyer Baba Dağları, Sülbüs Dağları, Bağır Dağları ve Zel Dağları’dır. En önemli bölgeleri Zage, Ali Boğazı, Munzur Vadisi, Kutudere ve Pülümür Vadisi bölgeleridir.
Ovacık nasıl bir yer?
Kışın şehir merkezinde bile 2 metreden fazla kar yağmaktadır. Yaz aylarında ise hava serindir. İlçenin geçim kaynağı büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ovacık-Zeranik Ovası ve çevresinde yetiştirilen fasulyenin besin değeri yüksek olup son yıllarda pazarlamasında büyük ilerleme kaydedilmiştir.
Tunceliden ne alınır?
Yemek kategorisinde ilk akla gelenler Pülümür balı ve Şavak peyniridir. Pülümür balı, adını aldığı Pülümür dağının çiçeklerinin özünü ve aromasını taşıyan yöresel bir baldır. Şavak peyniri ise Tunceli dağlarında otlayan hayvanların sütünden yapılan lezzetli bir peynirdir.